7 Δεκεμβρίου 2023

Απεργία 16/05 | Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας – Όχι στα ωράρια λάστιχο

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν την Κυριακή 16 Μάη στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το ΕΚΑ για να καλύψει τους συναδέλφους που αντιστέκονται, που κινητοποιούνται ενάντια στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας.

Με την κοινή υπουργική απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 14 Μάη,  επιτρέπεται το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές  16 και 23 Μάη! Επίσης προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10:30μμ!

Παρασκευή  μεσημέρι οι εμποροϋπάλληλοι μαθαίνουμε ότι θα δουλέψουμε την Κυριακή 16/5 όπως δουλέψαμε και την προηγούμενη 9/5, όπως θα δουλέψουμε και την επόμενη 23/5 και κάθε Κυριακή γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η εξασφάλιση των κερδών τους και η κυβέρνηση τους δίνει όλα όσα χρειάζονται για να το πετύχουν. Αυτό κάνει με την Κυριακάτικη Αργία, αυτό θέλει να κάνει με το νομοσχέδιο – έκτρωμα που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες και θέλει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή.  

Μας θέλουν συγχρόνους δούλους, χωρίς κανένα δικαίωμα, διαθέσιμους στην εργοδοσία ανά πάσα ώρα και στιγμή. Να μην το επιτρέψουμε!

Την ίδια στιγμή που μας επιβάλλουν δουλειά 7ήμερες την εβδομάδα, συνάδελφοι στα ΑΤΤΙΚΑ ενημερώθηκαν ότι θα ανασταλεί για ακόμα μια φορά η σύμβαση τους, άλλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, άλλοι πάλι ενημερώθηκαν ότι θα απολυθούν. Δεκάδες συνάδελφοι στα JUMBO απολύονται λίγες μέρες πριν συμπληρώσουν χρόνο για να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα (αποζημιώσεις, άδειες). Μάλιστα με θράσος η εργοδοσία τους ενημερώνει ότι θα διακοπεί η συνεργασία τους 15/5 για ένα μήνα και μετά θα τους πάρει πάλι για δουλειά.  

Οι πλειοψηφία των εργαζομένων που καλούνται να δουλέψουν Κυριακή δηλώνονται  5ωρο για να μην δικαιούνται μέρα ανάπαυσης (ΡΕΠΟ). Ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η εργοδοσία  έβαλε σε εφαρμογή το νόμο που ορίζει τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντάς τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.

Και κάπως έτσι το παραμύθι περί 4ήμερων εργασίας, ελεύθερων επιλογών του εργαζόμενου στη διαμόρφωση του ωραρίου του και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που μας πλασάρει η κυβέρνηση της ΝΔ για να περάσει το αντεργατικό της τερατούργημα, καταρρέει.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Αυτά όλα μας τα επέβαλλαν με το έτσι θέλω τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Μας τα επιβάλει η εργοδοσία αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις της άλλα και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε και πάντα με την απειλή της απόλυσης.    

Μπορεί τα ξεφουσκώνουν τα όποια ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε 10άδες κρούσματα covid μέσα στα καταστήματα που εργαζόμαστε, με την εργοδοσία να συνεχίζει την εφαρμογή των δικών της υγειονομικών πρωτοκόλλων και την κυβέρνηση να αποθεώνει την ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση.

Αυτή την εργασιακή ζούγκλα που ζούμε έρχεται να επεκτείνει και να ενισχύσει η ΝΔ με το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε πριν λίγες μέρες. Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας.

Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με το σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα να μην επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, οι ανατροπές του αιώνα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ώρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην απεργία Κυριακή 16 Μάη άλλα και τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε καταστήματα απαιτώντας την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση  των διακεκομμένων ωραρίων,  εξασφάλιση των ρεπό και των άδειων. Να μην δίνονται όποτε η εργοδοσία θέλει. Να παρθούν μετρά για την προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζόμενων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, με το σωματείο μας να αγωνιστούμε  για τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για την ξεκούραση μας, για τις οικογένειες μας. Έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε!