23 Φεβρουαρίου 2024

Κατοχύρωση της Κυριακής αργίας – Όχι στα ωράρια και τη ζωή λάστιχο|Απεργία 23 Μάη

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Συμμετέχουμε την Κυριακή 23 Μάη στην απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Με νόμους που έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων και με υπουργικές  αποφάσεις στο παρά πέντε οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ακατάπαυστα 7 ημέρες την εβδομάδα. Καμία εντύπωση δεν μας προκαλούν ΚΥΑ όπως αυτή που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 14 Μάη και επιτρέπει το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές  16 και 23 Μάη και το  «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10.30μμ! Οι νόμοι που βαφτίζουν τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» δίνοντας τους τη δυνατότητα να απασχολούν εργαζόμενους Κυριακές και αργίες, 365 μέρες το χρόνο. Ότι αφήνει κενό το ήδη πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι έρχονται ΠΝΠ και ΚΥΑ να το καλύψουν και να  τους λύσουν εντελώς τα χέρια, σμπαραλιάζοντας τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Αυτό το στόχο έχει και το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα που φέρνει η ΝΔ κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων και με μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορία τους. Θέλουν μια και καλή να ξεμπερδεύουν με το 8ωρο, την Κυριακάτικη Αργία, το σταθερό εργάσιμο χρόνο και με τα σωματεία μας. Ενισχύουν, επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν την εργασιακή ζούγκλα.

Δεν θα το επιτρέψουμε !Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και οργανώνουμε τον αγώνα μας. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωή με δικαιώματα. Σύγχρονοι δούλοι δεν θα γίνουμε!

Οι όροι εργασίας των εμποροϋπαλλήλων ξεσκεπάζουν την αισχρή και άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης περί 4ήμερων εργασίας, ελεύθερων επιλογών του εργαζόμενου στη διαμόρφωση του ωραρίου του και τα περί εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που αξιοποιεί για να πλασάρει το αντεργατικό της τερατούργημα.

Οι εμποροϋπάλληλοι εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο, για όσο θέλει η εργοδοσία και με μισθούς ψίχουλα όχι από επιλογή αλλά γιατί  όλα αυτά μας τα επέβαλλαν με το έτσι θέλω τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Μας τα επιβάλει η εργοδοσία αξιοποιώντας τους εκατοντάδες νόμους που έχει εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις της άλλα και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε με το πιστόλι στον κρόταφο.  Σε συνθήκες πανδημίας μας έχουν  επιβάλει τα υγειονομικά πρωτόκολλα της διασποράς και του θανάτου  βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας, την ίδια μας τη ζωή. Για τα κέρδη τους τσακίζουν τη ζωή μας.

Μονόδρομος για εμάς η οργάνωση στο σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα. Να μην επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, οι ανατροπές του αιώνα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ωρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Με τους συναδέλφους μας μέσα σε κάθε κατάστημα οργανώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Απέναντι στα στηρίγματα τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που εδώ και μήνες έχουν πάθει αφωνία, σφυρίζοντας αδιάφορα για τα εργασιακά κάτεργα στα οποία εργαζόμαστε, τα εκατοντάδες κρούσματα, τους σακατεμένους από την εντατικοποίηση συναδέλφους, τους νεκρούς από covid 19 συναδέλφους και τώρα ξαφνικά βγήκαν από τα λαγούμια τους με τους γνωστούς ακτιβισμούς τους για την Κυριακάτικη αργία μακριά και έξω από τα πραγματικά προβλήματα μας.

Τα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και των παραρτήματα του στην απεργία, την Κυριακή 23 Μάη αλλά και τις επόμενες μέρες συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας σε καταστήματα του κέντρου, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και γειτονιές καλώντας όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε ξεσηκωμό.  Να απαιτήσουμε μαζικά, συλλογικά την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση  των διακεκομμένων ωραρίων,  εξασφάλιση των ρεπό και των αδειών. Να μην δίνονται όποτε η εργοδοσία θέλει. Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μέσα σε κάθε κατάστημα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα!

Συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση του σωματείου  μας  Κυριακή 30 Μάη, 6:30μμ στην πλατεία Μητροπόλεως, στο Σύνταγμα. Συλλογικά σχεδιάζουμε τα επόμενα μας βήματα, την απεργία μας όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο που μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΒΗΜΑ. ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ!