7 Δεκεμβρίου 2023

Επιτροπή Εργαζομένων στο χώρο του Βιβλίου: Ανακοίνωση για την σχολική περίοδο

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου, σε εκδοτικούς οίκους, σε βιβλιοπωλεία, στις αποθήκες – νέοι ή παλαιότεροι – ξέρουμε τι σημαίνει «Σχολική περίοδος» και αυτή έχει ξεκινήσει.

Για ακόμα μια χρονιά  οι συνθήκες στις οποίες θα κληθούμε να δουλέψουμε  είναι άθλιες! Ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, δουλειά τα Σάββατα, τις Κυριακές και στις περισσότερες των περιπτώσεων, μέσα σε χώρους ακατάλληλους.

Μέσα στην περίοδο της πανδημίας, αντιμετωπίσαμε τις αναστολές συμβάσεων και την τηλεργασία, ενώ τώρα η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη αποτελεί ταφόπλακα στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο και νομιμοποίηση της σημερινής εργασιακής ζούγκλας.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε από φέτος παύει να είναι ένας «άγραφος νόμος». «Νόμιμα» δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διευθετεί τον ημερήσιο χρόνο εργασίας μας όπως θέλει, οι υπερωρίες να είναι απλήρωτες και να αποζημιωνόμαστε με ρεπό. Με τα ρεπό όμως δεν πληρώνονται ούτε τα βιβλία των παιδιών μας, ούτε η ΔΕΗ, ούτε το Σουπερ Μαρκετ. 

Γι’ αυτό καλούμαστε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μείνει ο νόμος στα χαρτιά, για αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο κι ελεύθερο χρόνο για τους εργαζόμενους, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση οργανωνόμαστε σε χώρους δουλειάς για να μην περάσουν οι απλήρωτες υπερωρίες, να μην χτυπήσει κόκκινο η εντατικοποίηση.

Επωμιζόμαστε στις πλάτες μας ακόμα και αυτά που θα έπρεπε να είναι κρατική υποχρέωση. Δουλεύουμε ανάμεσα σε όλα τα προϊόντα για τα οποία χιλιάδες νοικοκυριά θα βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να καλύψουν τις σχολικές ανάγκες σε γραφική ύλη, συγγράμματα κ.α.  Μάλιστα θα πληρωθούν και πιο ακριβά, αφού η ακρίβεια και οι επικείμενες αυξήσεις στα βασικά αγαθά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητά μας να ζούμε αξιοπρεπώς! Αύξηση των κερδών για τα αφεντικά, αλλά για εμάς «…όταν τελειώνει ο μισθός, έχει μείνει πολύς μήνας»!

Τώρα είναι η ώρα συλλογικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε τη μείωση των ωρών εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Για να μπορούμε να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να απολαμβάνουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Κυβέρνηση & εργοδοσία απαιτούν από τους εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και 100€ το μήνα στην ιδιωτική υγεία για τα αναγκαία τεστ υπό την απειλή απολύσεων. Τα Σωματεία μας από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ του μαζικού εμβολιασμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη, εμπεριστατωμένη και καθολική ενημέρωση. Με εξατομικευμένο προ και μετά-εμβολιαστικό έλεγχο. Την ώρα που καλούμαστε να δουλεύουμε, να μετακινούμαστε στα ΜΜΜ, χωρίς να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ενάντια στη διασπορά, η κυβέρνηση για να αποποιηθεί τις ευθύνες της παρουσιάζει το εμβόλιο ως πανάκεια και να χρησιμοποιεί ένα όπλο της επιστήμης ως εργαλείο διάσπασης και προώθησης των απολύσεων.

Είμαστε κατηγορηματικοί! Καμία απόλυση δε θα αφήσουμε να περάσει! Τα σχέδιά τους θα μείνουν όνειρα θερινής νυκτός!

Όσα εμπόδια και αν βάζουν, όσο και αν θεωρούν ότι θα σκύψουμε το κεφάλι είναι πολύ γελασμένοι. Κανείς εργαζόμενος δεν είναι και δεν θα μείνει μόνος του. Σε καλούμε την οργή σου για όλα όσα συμβαίνουν, για όλα όσα σου στερούν να την μετατρέψεις σε οργάνωση και αγωνιστικότητα. Να μη συμβιβαστείς με το άδικο και τον σύγχρονο μεσαίωνα. Να οργανωθείς στα σωματεία σου, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας & τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Εμείς έχουμε τη δύναμη! Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Εργαζομένων στον Χώρο του Βιβλίου στη Συμμετρία, στην ΜΜ Publications, στον Κέδρο, στα Public αποδεικνύουν ότι το μοναδικό ΟΦΕΛΟΣ που έχουμε θα προκύψει μόνο μέσα από την ανυποχώρητη στάση μας!

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση ψήφισε σαρωτικές αλλαγές στα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα μας, μέσω του νόμου «Χατζηδάκη». Θέλουν  να βάλουν χέρι στα σωματεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε να βάλουν περισσότερα εμπόδια.

Σκέψου! Αν δεν φοβόντουσαν την οργάνωση των εργαζομένων, θα ασχολούνταν;

Λένε ότι είναι πιο δημοκρατικό το να ψηφίζει ο εργαζόμενος από το σπίτι του με ένα κουμπί και ηλεκτρονικά, ότι τα σωματεία πρέπει να δίνουν τα μέλη τους στο κράτος. Έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις τα σωματεία, φακελωμένα, φιμωμένα και αφοπλισμένα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ!

Εμείς τους λέμε ότι δεν θα καταφέρουν να σπάσουν τις ζωντανές διαδικασίες. Η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους, η ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, η ζωντανή διαμόρφωση των μορφών πάλης που θα αναπτυχθούν, είναι υπόθεση του ίδιου του εργαζόμενου.

Διεκδικούμε:

  • Επαναφορά κλαδικών συμβάσεων εργασίας – καμία αμοιβή κάτω από 751€
  • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, όλοι οι εργαζόμενοι σε αποθήκες και στα οχήματα, στα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Να επωμιστούν κυβέρνηση και εργοδοσία τα rapid-test – Δε δεχόμαστε καμία άμεση ή έμμεση μείωση μισθού.
  • Τήρηση του ωραρίου μας. Σε περίπτωση υπερεργασίας και υπερωριών, να πληρωθούν κανονικά. Ούτε σκέψη για διευθέτησή τους
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγείας.
  • Επίδομα οικονομικής ενίσχυσης για όλους τους εποχιακούς εργαζόμενους
  • 5ήμερο-7ωρο-35ωρο, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.