6 Δεκεμβρίου 2023

Επιστολή του σωματείου προς την επιθεώρηση και το Υπ. Εργασίας για τις 2 Ιανουαρίου

Αθήνα 21/12/22ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Προς : Περιφερειακή Διευ/ση Επιθεώρησης Εργασ/ων Σχέσεων Αθηνών
Θέμα : ¨2 Ιανουαρίου¨
Κοινοποίηση : Υπουργεία Εργασίας & Ανάπτυξης

Όπως είναι γνωστό η 2 Ιανουαρίου για το εμπόριο, εδώ και πολλά χρόνια είναι κατ’ έθιμον αργία και μέχρι σήμερα κανένα εμπορικό κατάστημα δεν άνοιγε. Αυτό που γινόταν ήταν ότι κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις κυρίως τα super market τη συγκεκριμένη ημέρα έκαναν απογραφή.
Βεβαίως υπήρχαν επιχειρήσεις που και στο παρελθόν επιχείρησαν ν΄ανοίξουν 2 Ιανουαρίου επικαλούμενοι ότι δεν είναι επίσημη αργία αλλά κατ ‘ έθιμον. Αυτό όμως δεν έγινε αφού συνάντησαν την έντονη διαμαρτυρία των κλαδικών σωματείων και των εργαζομένων στο εμπόριο.


Φέτος ήδη επιχειρήσεις όπως ο ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και η JUMBO έχουν κοινοποιήσει ότι θ΄ανοίξουν στις 2 Ιανουαρίου ενώ το εμπορικό κέντρο RIVER WEST ενημερώνει ότι “θα είναι ανοιχτό για το κοινό και είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης αν θέλει ν΄ανοίξει.. “. Έτσι καταστρατηγείται ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα έστω και εθιμικό των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.


Πάγιο αίτημα των σωματείων και των εργαζομένων στο εμπόριο είναι η κατοχύρωση της συγκεκριμένης ημέρας, ως επίσημης αργίας για το εμπόριο.


Αίτημα που γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό σήμερα αν αναλογιστούμε ότι από τις 25 Νοέμβρη μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι έχουν καλεστεί να δουλέψουν τρείς Κυριακές, black Friday, cyber Monday αλλά και Λευκές και Κόκκινες Νύχτες, με παράταση ωραρίων μέχρι τα μεσάνυχτα σε μια σειρά δήμους, καθώς και εορταστικό ωράριο και απογραφές.

Η σωματική και ψυχολογική εξάντληση είναι δεδομένη. Δεδομένη είναι και η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, των ρεπό και των διαλλειμάτων, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων.
Ζητάμε από την υπηρεσία σας και τα αρμόδια υπουργεία, άμεσα να κατοχυρωθεί η 2 Ιανουαρίου ως επίσημη αργία για το εμπόριο.
Το Δ.Σ.