4 Μαρτίου 2024

Σύγχρονο και προοδευτικό το 2023 δεν είναι το 24/7, δεν είναι τα 4ωρα και τα 6ωρα! Νομ/κη κατοχύρωση της Κυριακής αργίας (VIDEO)

Η τοποθέτηση του σωματείου μας, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (01/02/23) κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης που περιέχει ανάμεσα σε άλλα, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας και του ωραρίου.Πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου περί “……προστασίας των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, ενίσχυσης της προστασίας τους …” κ.α κρύβεται για ακόμα μια φορά ένα άκρος αντιδραστικό περιεχόμενο.

Και αν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την λαϊκή οικογένεια δεν ήταν πολύ σκληρή θα λέγαμε ότι τα περί προστασίας των καταναλωτών είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Οι καταναλωτές χαμηλοσυνταξιούχοι,  εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, οι άνεργοι την μόνη προστασία που έχουν ανάγκη είναι απέναντι στην πολιτική που έχει τσακίσει το εισόδημα τους, που κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς τα τελευταία 13χρόνια και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ πλήρως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση.

 Πίσω από το παζάρι των 50-60€ που γίνεται προεκλογικά για το ύψος του κατώτερου μισθού η κυβέρνηση κρατάει παγωμένες τις 3ετίες, τον συσσωρευμένο κόπο των εργαζομένων, που η απελευθέρωση τους θα ήταν πραγματική ανακούφιση για τους εργαζόμενους καθώς αναφερόμαστε σε 10% αύξηση ανά 3ετία πάνω στον κατώτερο μισθό δηλαδή πάνω από 200€ αυξήσεις όταν την ίδια περίοδο η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια χτυπάνε κόκκινο.  

Ειδικότερα τώρα στα άρθρα 18 και 19 στήνεται την Κυριακάτική Αργία και το ωράριο στο εκτελεστικό απόσπασμα και υλοποιείται μια πάγια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων που δεν είναι άλλη από την 24ώρη, 7ήμερη λειτουργιά των εμπορικών καταστημάτων άλλα και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Το αναφέρετε καθαρά στο άρθρο 18 καθώς η λειτουργία των καταστημάτων προβλέπεται για  ” … όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρας της εβδομάδας”.

Σε αυτό το σχέδιο νόμου επί της ουσίας ενσωματώνονται και αθροίζετε όλους τους αντιδραστικούς νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις της νυν και των προηγούμενων κυβερνήσεων που ξήλωσαν βήμα – βήμα την Κυριακάτική Αργία και ξεχείλωσαν το ωράριο, το σταθερό εργάσιμο χρόνο. Νόμους και υπουργικές αποφάσεις που τσακίζουν την ζωή  χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.

Σας θυμίζουμε ότι με το δικό σας νομοθετικό πλαίσιο σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι έλιωσαν κυριολεκτικά μέσα στις γιορτές, πριν και μετά από αυτές καθώς από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις αρχές Γενάρη του 2023, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έκατσαν σπίτι τους, ξεκουράστηκαν και είδαν τις οικογένειες τους για μόνο 3 ήμερες!

Λέτε για γενικά και αόριστα για κεντρικές αγορές. Ποιες είναι αυτές; Διότι εμείς γνωρίζουμε ότι κάτω από τις ασάφειες ή τις γενικές έννοιες του τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος δεν υπάρχει Κυριακή που θα είναι κλειστά τα καταστήματα.

Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι στα Σπάτα, στην Ερμού, στη Γλυφάδα και σε άλλες περιοχές δουλεύουν κάθε Κυριακή Μάιο – Οκτώβριο και δίνουν μάχη για να πάρουν ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.   Πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους εξαναγκάζονται να δουλέψουν 10ώρα και 12ώρα, σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης!

Μόνο το τελευταίο δίμηνο έγινε επίκληση κάθε πιθανού και απίθανου λόγου για να εξαντληθούν ψυχικά και σωματικά οι εργαζόμενοι στο εμπόριο. Εορταστικό ωράριο, εκπτωτικές περίοδοι, διάφορες φιέστες όπως κόκκινες, και λεύκες νύχτες, black Friday,  blue Monday κοκ. Απ΄ όλα έχει ο μπαξές. 

Αυτόν τον αντεργατικό μπαξέ που τον κάνουν λάστιχο οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του εμπορίου, τον έχουν δημιουργήσει όλες οι μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις.

  • Το  2013 ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ νομοθέτησαν τις 7 Κυριακές
  • Το 2017 ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθέτησαν όλες τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές.

Με το που ανέλαβε η ΝΔ το 2019, ο κος Γεωργιάδης δήλωνε με ενθουσιασμό ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει καλή δουλεία στο ζήτημα των Κυριακών”.

Και έρχεται με αυτό το σχέδιο νόμου να το τελειώνει το θέμα.  

Ας μας απαντήσετε κάτι ειλικρινά… Ποιες και πόσες είναι οι Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι κλειστά;

Πότε ο εμποροϋπάλληλος θα ξεκουράζεται, θα μπορεί να βλέπει την οικογένεια του, οι χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες στο εμπόριο τα παιδία τους, οι νέοι συνάδελφοι μας τους φίλους τους;

Για εμάς η μάχη για νομοθετική κατοχυρώσει της Κυριακάτικής Αργίας, για 7ώρο- 5ήμερο – 35ώρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών, για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό μας δεν έχει χαθεί ούτε τη θεωρούμε χαμένη μάχη όπως κυνικά δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης.

Είναι μια μάχη που την δίνουμε καθημερινά μέσα στους εργασιακούς χώρους , μαζί με τους συναδέλφους μας, με τα σωματεία μας και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο απαιτώντας να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ξήλωσαν την Κυριακάτικη Αργία και ξεχείλωσαν τον εργάσιμο χρόνο.

Γιατί για τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους σύγχρονο και προοδευτικό το 2023 δεν είναι η δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 ήμερες τις εβδομάδα, δεν είναι τα 4ωρα και τα 6ωρα που εργάζεται μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στον κλάδο ούτε να ψάχνουμε 2 και 3 δουλειές για να συμπληρωθεί ένας κουτσουρεμένος μισθός!

Η παρέμβαση μας σήμερα εδώ δεν είναι απλά για να καταγραφεί η άποψη μας ούτε να μοιρολογήσουμε γύρω από τα βάσανα των συναδέλφων μας. Ζητάμε και απαιτούμε όχι μόνο να μην προχωρήσετε στην νομοθέτηση των συγκεκριμένων άρθρων αλλά να κατοχυρωθεί νομοθετικά η  Κυριακάτικη Αργία.

 Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε και όλα τα σωματεία, επιχειρησιακά και κλαδικά στο εμπόριο να δυναμώσουν τους αγώνες και τις αντιστάσεις τους.

Η απελευθέρωση της Κυριακής αργίας δε θα περάσει και θα το νιώσουν στην πράξη το επόμενο διάστημα όσοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιλέξουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους τις Κυριακές.