4 Μαρτίου 2024

Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εμποροϋπαλλήλων! Καμία διεύρυνση ωραρίου – Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΙΤΗΘΕΙ

Άλλο ένα εφιαλτικό καλοκαίρι είναι σε εξέλιξη για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους. Δουλειά τις Κυριακές είτε λόγω εκπτώσεων, είτε όλες τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο λόγω τουριστικής περιόδου. Δουλειά μέχρι τα ξημερώματα σε μια σειρά δήμους που παίρνουν αποφάσεις ο ένας μετά τον άλλον για ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣΣπαστά ωράρια εργασίας ακόμα και σε συναδέλφισσες και συναδέλφους με συμβάσεις ημιαπασχόλησης, κόψιμο ρεπό και αδειών, προγράμματα εργασίας κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας.

Αυτά σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση, τη δουλειά από πόστο σε πόστο, τις συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα και την απουσία στοιχειωδών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια μας, μας έχουν εξοντώσει σωματικά και ψυχολογικά.

Λευκή Νύχτα στην Καλλιθέα με ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι τις 24:00, στο Ίλιον μέχρι 3:00πμ αντίστοιχα στη Ν. Σμύρνη, στο Μοσχάτο και σε μια σειρά άλλους δήμους, οι οποίοι αξιοποιούν το ν.5039/2023 της ΝΔ, με την υπογραφή του σημερινού υπουργού εργασίας, του κου Γεωργιάδη. Νόμος που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε δήμαρχο μετά από πρόταση του εκάστοτε εμπορικού συλλόγου να παίρνει απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 6:00πμ! Ανοιχτά καταστήματα στα Σπάτα, στην Ερμού, στον Ωρωπό, στη Γλυφάδα  αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές που θεωρούνται τουριστικές 7 ημέρες την εβδομάδα.

Άδειες από Σεπτέμβριο για πολλές συναδέλφισσες και συναδέλφους γιατί τώρα όπως λέει η εργοδοσία είναι περίοδος εκπτώσεων και δε βγαίνουν τα προγράμματα. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων που μαθαίνουν την Παρασκευή ότι από Δευτέρα βγαίνουν σε άδεια άσχετα με το τι έχουν αιτηθεί και πάει λέγοντας ή που τους δίνουν μία μόνο εβδομάδα καλοκαιρινής άδειας.

Δουλειά στις αποθήκες των καταστημάτων αλλά και σε πολλά εντός αυτών, σε θερμοκρασίες άνω των 40°C, χωρίς εξαερισμό, πόσιμο νερό κτλ. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μπαίνουν σε ψυγεία με θερμοκρασίες – 20°C και βγαίνοντας από αυτά να συνεχίζουν σε θερμοκρασίες άνω των 40°C με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα για τους  χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους έχει τη σφραγίδα όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων. Για αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα καυχιέται η κυβέρνηση.

Εμείς όμως οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι έχουμε επιλογή. Με το σωματείο μας,  την οργάνωση μας, τη συλλογική μας διεκδίκηση μπορούμε να σπάσουμε τον τσαμπουκά της εργοδοσίας!

Να μην αφήσουμε κυβέρνηση και εργοδοσία να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσωΛέμε όχι στη σύγχρονη σκλαβιά και παλεύουμε να πάρουν πίσω  τους νόμους  της  7ήμερης,  24ωρης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, της ευελιξίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, των σπαστών ωραρίων. Τους νόμους που μας καθιστούν όμηρους των εργοδοτών, στερώντας μας κάθε δυνατότητα προσωπικού και οικογενειακού προγραμματισμού, ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Που στερούν στους γονείς  το δικαίωμα να δούμε και να φροντίσουμε τα παιδιά μας, να κάνουμε με την οικογένεια μας διακοπές.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε :

●       Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού

●       Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

●       Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

●       7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο εργασίας και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

●       Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

●       Μέτρα προστασίας  υγείας και  ασφάλειας των εργαζομένων.

Δε δεχόμαστε να μας κόβουν το ρεπό, να μην κάνουμε  διάλειμμα.
Δε δεχόμαστε να μας επιβάλλουν άδειες όποτε και όσες μέρες θέλει η εργοδοσία.

Το σωματείο είναι η δύναμη μας! Ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας και ενημερώνουμε για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με την εργοδοτική ασυδοσία. Μέσα σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο συζητάμε με τους συναδέλφους  μας, μαζί οργανώνουμε την παρέμβαση μας.