21 Φεβρουαρίου 2024

Όχι στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά. Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στις 12μμ στο Υπουργείο Εργασίας

Όλες και όλοι την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στις 12μμ στο Υπουργείο Εργασίας, στην
παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Σε δημόσια διαβούλευση έχει δοθεί από το υπουργείο εργασίας  το νέο τερατούργημα – νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειά την ήμερατις συμβάσεις μηδενικών όρων “zero hour contracts”, τις συμβάσεις “κατά παραγγελία”, την 6ήμερη εργασία. Ένα νομοσχέδιο που επί της ουσίας απογειώνει την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και νομοθετεί όρους σύγχρονης σκλαβιάς.

Στόχος ΕΕ- κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων είναι ένα ακόμα πιο φθηνό, χωρίς δικαιώματα και αφοπλισμένο εργατικό δυναμικό, απογειώνοντας την ευελιξία, βάζοντας ταφόπλακα στο 8ώρο, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας τσακίζοντας κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας.

Είναι προκλητικό και εξοργιστικό να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ ως δικαίωμα και επιλογή μας το γονάτισμα μας στη δουλειά 13 ώρες την ήμερα σε περισσότερους από ένα εργοδότη. Αλήθεια ποιος γονιός, ποιος νέος άνθρωπος θέλει να  δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και γιατί; Αν όχι για να εξασφαλίσει ένα εισόδημα που θα του επιτρέπει να ζει και να καλύπτει βασικές του ανάγκες.

Σε ένα κλάδο όπως το εμπόριο που η ημιαπασχόληση τείνει να είναι η κύρια μορφή απασχόλησης, που ο 4ώρος καλείται να ζήσει με 350 ευρώ, που η πλειοψηφία των εργαζομένων  αμείβεται με των κατώτερο μισθό των 780ευρω μεικτά, στο 8ώρο, δεν είναι επιλογή η δεύτερη δουλειά, είναι ζήτημα επιβίωσης. Γι΄ αυτό και  συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των συναδέλφων που αναγκάζεται  να δουλέψει σε 2 και 3 εργοδότες.

Είναι προκλητικό να μας λέει η κυβέρνηση ότι η δουλειά όποτε, όπως και όσο θέλει η εργοδοσία είναι πραγματικότητα, κάτι που γίνεται και με το νέο έκτρωμα – νομοσχέδιο, την νομιμοποιεί για να “προστατεύσει” τους εργαζόμενους και να πατάξει την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δεν περιμέναμε τον Γεωργιάδη να μας επιβεβαιώσει την εργοδοτική ασυδοσία που την βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Ασυδοσία που βρίσκει έδαφος και συνεχώς δυναμώνει από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους και της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων. 

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως είναι να δουλεύεις όσες ώρες και μέρες θέλει η εργοδοσία με προγράμματα και ωράρια λάστιχο, με κάθε μορφή ευέλικτής εργασίας. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο σημερινός υπουργός εργασίας, υπουργός ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης νομοθέτησε την 24ώρη λειτουργιά των καταστημάτων και μέχρι τις 6πμ με την τζίφρα μόνο του εκάστοτε δημάρχου.

Τώρα με τις συμβάσεις μηδενικών/ ελάχιστων ωρών κάνει άλλο ένα δώρο στην εργοδοσία παρέχοντας εργαζόμενους μιας χρήσης που θα καλούνται για δουλειά και θα έχουν μεροκάματο μόνο στα εορταστικά ωράρια, στις Λευκές Νύχτες, στις μαύρες Παρασκευές και σε κάθε event που συνεχώς πυκνώνουν και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεχειλώνεται μέχρι τα ξημερώματα.  

Γελάνε και τα μουστάκια των σουπερμαρκετάδων που έχουν μπουκώσει από τα κέρδη από την στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων από εμάς, με το νέο δωράκι που τους φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δηλαδή το δικαίωμα που τους δίνει να μην καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους λόγω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Αν μέχρι σήμερα μαθαίναμε την αλλαγή του προγράμματος μας λίγες ώρες πριν πιάσουμε δουλειά  ή ότι θα κάνουμε υπερωρία το μαθαίναμε στην διάρκεια της βάρδιας μας, δεν θέλει και πολύ φαντασία για το τι θα γίνεται από δω και πέρα.  Κάνουν λες και δεν έχουν ακούσει τις δεκάδες καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων ότι την κάρτα την “χτυπά” ο εργαζόμενος  όποτε θέλει ο εργοδότης ή ότι την χτυπάει στην λήξη της δηλωμένης βάρδιας και συνεχίζει να δουλεύει ή δουλεύει και χωρίς να χτυπάει κάρτα γιατί απλά έχει καλεστεί να δουλέψει το ρεπό του ή νωρίτερα. Ή θέλουν να μας πείσουν ότι θα πιάσουν τους “παραβάτες” – εργοδότες με ελέγχους του ξεχαρβαλωμένου και υποστελεχωμένου ΣΕΠΕ;

Και επειδή ο μεσαίωνας που θέλουν να μας επιβάλουν απαιτεί και  σιγή νεκροταφείου,  το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με επιβολή  προστίμου και ποινή φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

Δεν θα τους περάσει! Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να μείνει απαθής απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε. Κανένας να μην συμβιβαστεί με αυτούς τους όρους εργασίας, με την χαμοζωή. Τώρα είναι ώρα δράσης και αντεπίθεσης για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο! Για να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους ζωής και εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, 7ώρο- 5ημερο-35ωρο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας.

Έχουμε την δύναμη με την οργάνωση μας, τους αγώνες  μας, δυναμώνοντας τα σωματεία μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας.  Να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι.

Δίνουμε πρώτη αγωνιστική απάντηση με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων και συνέντευξη τύπου των συνδικάτων, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, στις 12μμ έξω από Υπουργείο Εργασίας!