22 Φεβρουαρίου 2024

Να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια | Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ  ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΓΕΝΑΡΗ, 12:ΟΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Να μην επιτρέψουμε στη σημερινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έγκλημα που διαπράττεται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις σε βάρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δε μπορούμε να δεχτούμε,  η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση να είναι προνόμιο των λίγων και να εξαρτάται από το πορτοφόλι μας.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και περαιτέρω διάλυση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πολιτικής που μετατρέπει σε εμπόρευμα κάθε ανάγκη μας όπως είναι η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, η ενέργεια. Και η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι ο δημόσιος τομέας συνεχώς θα υποβαθμίζεται για να «χτίζεται» η πελατεία του ιδιωτικού, όπως γίνεται με τα νοσοκομεία.

Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θέλουν να εξασφαλίσουν φοιτητές-πελάτες για να κερδοφορούν οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης! Δεκάρα  τσακιστή δε  δίνουν για τη μόρφωση των παιδιών μας,  την

 ” αναβάθμιση ” όπως λένε των δημόσιων πανεπιστημίων και τόσα άλλα που καθημερινά μας πλασάρουν κυβερνητικά στελέχη και τα διάφορα παπαγαλάκια τους για να στηρίξουν την εγκληματική τους πολιτική. 

Ως γονείς καθημερινά ματώνουμε για να τα φέρουμε βόλτα, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας στο ήδη πανάκριβο δημόσιο σχολείο. Με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο και το πενιχρό εισόδημα μας να εξανεμίζεται, καλούμαστε να πληρώσουμε φροντιστήρια, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά μας, πολλές φορές τη συντήρηση και την ίδια τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αφού η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία συνεχώς μειώνεται.

Ως  φοιτητές  αναγκαζόμαστε να εργαστούμε με τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις  προκειμένου να ανταποκριθούμε στο υψηλό κόστος ζωής κατά τη διάρκεια των σπουδών μας.  

Είναι το λιγότερο πρόκληση αντί η κυβέρνηση να υλοποιεί τα πάγια αιτήματα των φοιτητών για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, για σύγχρονες εστίες, κτιριακές υποδομές, δωρεάν σίτιση, στέγαση  και μια σειρά άλλα ζητήματα που έχουν αναδειχτεί από τους ίδιους τους φοιτητές,  να φέρνει πτυχία που πουλιούνται και αγοράζονται και όποιος έχει καλώς…

Είναι επίσης πρόκληση για όσους φοιτητές και φοιτήτριες αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε, να αντιμετωπίζουμε εργοδοτική τρομοκρατία, να μας στερούν ακόμα και τη φοιτητική άδεια για να πάμε να δώσουμε τα μαθήματα μας. Η κυβέρνηση να πάρει θέση σε αυτά, στα αιτήματα των φοιτητών και των σωματείων, των οργανώσεων των γονέων και να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα. Να μαζέψει ΤΩΡΑ τα σχέδια της για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Διεκδικούμε:

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου!
  • Όχι στα ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια – Καμία σκέψη παράκαμψης ή αναθεώρησης του άρθρου 16.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων. Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών – εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Κατεβαίνουμε στο δρόμο, την Πέμπτη 25 Γενάρη, 12.00 στα Προπύλαια, στο νέο συλλαλητήριο μαζί με τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, τους συναδέλφους μας φοιτητές, τους μαθητές,  τα σωματεία εκπαιδευτικών.

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ Η ΑΔΙΚΙΑ