7 Δεκεμβρίου 2023

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για χιλιάδες εμποροϋπάλληλους που εργάζονται στα δυο εμπορικά κέντρα στα Σπάτα, smart park και McArthurGlen είναι η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να δώσει το πράσινο φως στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση ικανοποιεί άλλη μια απαίτηση της εργοδοσίας για να αυγατίζει τα κέρδη της στερώντας μας κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου. Μας επιβάλλουν δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα, μας αναγκάζουν να δουλεύουμε τις Κυριακές, να δουλεύουμε 10ώρα και 12ώρα, με σπαστό ωράριο. Την ίδια στιγμή μας επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία, μείωση ωραρίου που συνοδεύεται με μείωση των μισθών μας. Πολλούς από εμάς, μας ανάγκασαν να δουλέψουμε χωρίς να πληρωθούμε τόσο όσο χρειάζεται για να είναι «έτοιμα» τα καταστήματα μετά το lockdown.

Κυβέρνηση και εργοδοσία σαρώνουν τα πάντα, μας φορτώνουν για ακόμα μια φορά την κρίση τους! Έχουμε πληρώσει ήδη πολλά! Την αγανάκτηση που νιώθουμε χρειάζεται να τη μετατρέψουμε σε οργανωμένο αγώνα,  να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, την συλλογική μας δράση για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, για να αποκρούσουμε με επάρκεια τη νέα επίθεση. Να δυναμώνουμε τον κοινό βηματισμό μας με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου που πλήττονται και αυτοί από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με τους συλλόγους γυναικών που είναι στο πλευρό μας σε κάθε μάχη που δίνουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από προσφυγές των εργοδοτών και των παρατρεχάμενων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα δικαστήρια. Ακόμα και αν υπάρχει μία οποιαδήποτε θετική απόφαση, είναι προσωρινή. Άλλωστε το ίδιο έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Μπροστά στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων το σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο. Το αποδεικνύει η ίδια η ζωή, τα παραθυράκια με τις δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και τις αποφάσεις των περιφερειών που πατούν πάνω σε διττούς νόμους και «ασάφειες».

Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να τους φρενάρει. Η περίοδος της πανδημίας απέδειξε πέρα των άλλων πως τα εργοστάσια, τα μαγαζιά, οι αποθήκες δε μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εργαζομένους.

Να σπάσει ο φόβος! Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε! Η λογική της αναμονής των εξελίξεων μας αφοπλίζει ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εργοδοσία να ξεσαλώσουν σε βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας.  

ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ – ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση των σπαστών ωραρίων
  • Καμία μείωση του μισθού! Οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις μας, δε μειώθηκαν!
  • Εδώ και τώρα να πληρωθεί το δώρο Πάσχα σε όσους εργαζόμενους δεν έχει δοθεί. Χωρίς καθυστέρηση να δοθεί το επίδομα αδείας!
  • Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα. 
  • Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους από και προς τα δυο εμπορικά με ευθύνη της εργοδοσίας.

Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση που πραγματοποίησε το Σωματείο, την Κυριακή 21/06/20 στο McArthurGlen και το Smart Park στα Σπάτα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης στις 14/06/20:

Κατεβάστε την ανακοίνωση: