22 Φεβρουαρίου 2024
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας

Αποφάσισαν νέα σφαγή των μισθών μας

Σε κάθε κατάστημα, Σούπερ Μάρκετ και αποθήκη να σημάνει συναγερμός

Να απαντήσουμε στους μεγαλεμπόρους: Δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα, με μισθούς πείνας!

Με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλο τον κλάδο να αποτρέψουμε την υπογραφή σύμβασης με μειώσεις μισθών.

Η πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ, δηλαδή οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στον κλάδο, αποφάσισαν την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο με μείωση μισθού από 6% έως 18%.

Δίνουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους μεγαλεμπόρους. Οδηγούν χιλιάδες εμποροϋπάλληλους, σαν πρόβατα στη σφαγή, να αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς. Να είναι πάμφθηνοι εργαζόμενοι για να εντείνεται την εκμετάλλευση μέσα στα καταστήματα.

Υποκριτικά επικαλούνται την προστασία των μισθών. «Προστατεύουν» τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, σφάζοντας τους μισθούς μας. Βάζουν την υπογραφή τους για τη πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο. Ήδη χιλιάδες συνάδελφοι μας έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, αλλαγές ωραρίων.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε οφείλεις και εσύ να βγάλεις τα συμπεράσματα σου. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις, που έχουν το πάνω χέρι στην ΟΙΥΕ, υλοποιούν τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις δικές μας πλάτες. Τα μεγάλα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο μνημόνιο, αποδεικνύονται φούμαρα, από τις πράξεις και τα έργα των στελεχών του στον κλάδο.

Συνάδελφε δυνάμωσε το σωματείο σου, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Γίνε μέλος τώρα. Να οργανώσουμε τη πάλη σε κάθε κατάστημα, με το στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε κάθε όμιλο και επιχείρηση, να απαιτήσουμε:

1. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

2. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.

3. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.

4. Πλήρη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε ΟΜΕΔ με παράλληλη κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του που τέθηκαν από το νόμο 3899 του 2010.

5. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε με το νόμο 3899 του 2010 υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.

6. Κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων του 2010 που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

7. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

8. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ