1 Δεκεμβρίου 2023

Να εξασφαλιστεί η υγεία, η ασφάλεια και το μεροκάματο όλων των συναδέλφων μας

Για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι στο εμπόριο βρισκόμαστε αντιμέτωποι κι εκτεθειμένοι, όχι μόνο στα χιόνια και στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και την εργοδοτική ασυδοσία.

Την ίδια στιγμή που υπάρχει απόφαση για κλείσιμο καταστημάτων και λειτουργία των σουπερ μαρκετ με συγκεκριμένο ωράριο & σε συγκεκριμένες περιοχές, οι εργοδότες κάνουν ό,τι θέλουν:

  • Μετακινούν συναδέλφους από κατάστημα σε κατάστημα & αλλάζουν βάρδιες τελευταία στιγμή,
  • πιέζουν συναδέλφους να πάνε στη δουλειά ενώ μένουν σε περιοχές που έχουν πρόβλημα λόγω κακοκαιρίας, 
  • ζητάνε χαρτί από Δήμους για την αδυναμία προσέλευσης στην εργασία.

Αναπάντητο παραμένει μέχρι τώρα το ερώτημα τι θα γίνει με το μεροκάματο πολλών συναδέλφων που δε μπόρεσαν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω καιρικών συνθηκών ή παρέμειναν σπίτι με τα παιδιά τους επειδή τα σχολεία σήμερα παρέμειναν κλειστά.

Με βάση τα παραπάνω, απαιτούμε:

  • Να εξασφαλιστούν από κράτος κι εργοδοσία όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των συναδέλφων.
  • Να καταβληθούν στο ακέραιο τα μεροκάματα όλων όσων δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω καιρικών συνθηκών. Να καταβληθούν επίσης σε όλους τους γονείς που έμειναν σπίτι με τα παιδιά τους και δεν πήγαν στη δουλειά επειδή τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Να μην χρεωθούν σαν ρεπό ή κανονική άδεια!
  • Για τους συναδέλφους μας που εργάζονται στην φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων και στη διανομή, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους με ευθύνη της εργοδοσίας. Σε περιοχές που έχει χιονίσει, υπάρχει παγετός και κίνδυνος ολισθηρότητας να απαγορευτούν οι συγκεκριμένες εργασίες για όσο διάστημα διαρκούν τα φαινόμενα.
  • Να εξασφαλιστεί από την εργοδοσία η ασφαλής επιστροφή των συναδέλφων στα σπίτια τους για τις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος παγετού, με κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο. Σε καμία περίπτωση να μη βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μας.

Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και εργοδοσία να μεριμνήσουν χωρίς «ναι μεν αλλά…» και επικλήσεις ώστε να διασφαλιστούν τα μεροκάματα, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.